пятница, 8 февраля 2013 г.

розклад маршруток львів с. арламівська воля

За козацьких часв назву Мала Русь перейняли кивськ письменники й канцеляристи  на означення схдньоукранських земель у форм Малорося або Малоросйська Украна, несвдомо пдготовляючи тим московському урядов Aрунт для введення в XVII XVIII ст. урядово назви Малорося

В XIV ст. за почином царгородського патрярха для галицько митропол, а за тим  на означення Галицько-Володимирсько держави прийматься назва Мала Русь (у вдрзненн вд земель кивсько митропол, яку звали Великою Руссю термн, що його перебрали для сво держави московськ велик княз).

В захдноукранських землях в Австро-Угорщин назва Русь  русин втрималася майже до кнця XIX ст. на означення укрансько територ й укранського народу (Studium Ruthenum у Львов, Руська Трйця, З зд руських учених 1848 р. й н.).

Назва Русь на означення Украни вживаться не тльки в  литовсько-руських лтописах XIV XVI ст., але й за козацьких часв, коли назва Украна вже широко прийнялася. Б. Хмельницький хотв визволити ввесь »руський народ по Вислу«, в гадяцькому договор гетьмана ¶. Виговського 1658 р. Украну названо »Великим Князвством Руським«. В нструкц гетьмана П. Дорошенка (1670) згадуться теж »руський православний укранський народ«. ¶ чужинц, як, напр., Павло з Алеппо (1654), називають Украну Руссю, а укранцв русинами або русами, вдрзняючи х усюди вд москвинв, яких аж до початкв XVIII ст. знали тльки пд назвою москвичв, москвинв або москалв, а хнй край пд назвою Московя.

Основними назвами укрансько територ й укранського народу були назви Русь  Украна. Назва Русь була спершу прив язана до земл й племени полян коло Кива у вдрзненн вд нших земель  племен, але з поширенням Кивсько держави поширилася й на всю укранську територю, навть майже на всю Схдню Европу й прикрпилася передусм до укрансько територ й укранського народу; зокрема на деяких крайнх захднх укранських територях вона до останнх часв збергалася в первсному значенн Русь = Украна, русин = укранець.

Назва територ, на якй живе укранський народ, змнялася на протяз столть, подбно як  в нших кранах свту. Змнялася в рзн часи  назва нашого народу вдповдно до полтичного становища Украни й укранського народу та проявв укрансько свдомости  чужинних впливв. Ц назви в рзн часи набирали ншого значення, ширшого або вужчого, загальнотериторяльного  загальнонацонального або, навпаки, провнцяльного чи племнного. Ц назви були частково мсцевого походження, частково приходили в уживання з боку сусдв або завойовникв  вдповдно до цього були власними, прийнятими назвами, або накинутими, примусовими. Деяк з них були штучним продуктом  вживалися тльки чужинцями, деяк мали навть тльки глузливе значення.

1. Назва територ  народу

(Мюнхен Нью-Йорк, 1949, Т.1, С.12-16.)

З ЕНЦИКЛОПЕД¶· УКРА·НОЗНАВСТВА I

Назви нашо територ  народу

Назви нашо територ  народу

Поиск заметок «украна» в архиве пользователя «Unknown host»

вездепо названиямпо описаниямпо меткам в архиве пользователя «Unknown host»

Рейтинг в разделе:

Украина, Ивано-Франковск

все разделы спрятать разделы

Комментариев нет:

Отправить комментарий